Obsah vašeho košíku
Váš košík je prázdný.
Váš košík je prázdný.
Povánoční čas velí své tělo trochu šetřit, přesto se nemusíme bát, že by nám nechutnalo. Zkuste vsadit na jiný typ chlebíčků. Místo klasické veky zvolte třeba plátek okurky či papriku. Pokud se bez pečiva neobejdete, sáhněte po celozrnné variantě. Šunku lze nahradit plátky uzeného lososa.
A teď něco pro odvážné, kteří mají chuť zkusit něco netradičního: nakrájejte žlutý meloun na měsíčky a zbavte je slupky. Poté měsíčky přepulte a každý špalíček obalte v parmské šunce a posypte rozmarýnem. I čerstvý je v tomto čase k dostání.
Další z variant, jak si obohatit jídelníček a dodržet pravidla zdravého (a chutného) stravování, je udělat jednohubky ze zeleniny, ovoce, sýra či šunky. Klasikou je caprese – rajčata s mozzarellou. Vhodnější jsou cherry rajčátka (červená i žlutá), která nakrájíte na kolečka a mezi ně vložíte kousky mozzarelly. Vše lehce posolíte a posypete bazalkou. Milovníci kozího sýra mohou vsadit na kombinaci tvrdého kozího sýra s olivami. Báječné chuti dosáhnete i zralou goudou v sepjetí s ananasem.
Pikantní klobáska skvěle vynikne třeba v kombinaci s okurkou a kouskem vaječné omelety místo pečiva. Příjemnou klasikou jsou zapečené zelené fazolky obalené slaninou (připravují se v troubě), případně rukola obalená schwarzwaldskou šunkou. Šunku i sýry lze kombinovat též s hroznovým vínem.
Připravit lze také sadu chutných omáček neboli dipů, do kterých můžete dle preferencí namáčet například mrkev, řapíkatý celer, celozrnné krekry, kukuřičné lupínky (nachos) nebo třeba na kousky nakrájenou pitu.
Ořechy a semínka jsou skvělým oživením slavnostního stolu. Kupte nesolenou, přírodní verzi a poté si vše dochuťte podle sebe. Vězte, že se po nich jen zapráší a rozhodně nezatížíte organismus, jako tomu je v případě zakoupení ochucených variant. Vhodné jsou loupané mandle, kešu nebo vlašské ořechy. Nestárnoucí klasikou jsou slunečnicová nebo dýňová semínka. Mandle můžete udělat s kapičkou oleje na pánvi (doporučujeme pánev s teflonovým povrchem) – jednu verzi zkuste jen posolit, druhou třeba obohatit kapkou chilli.
Naprostým hitem se stanou zapečené vlašské ořechy „slaný karamel“. Na pečící papír vysypejte ořechy, které pokapete medem a lehce posolíte. Nechte zapékat při 40 °C cca 30 minut. Semínka snadno uděláte na pánvi jen lehce potřené olejem. Lze osolit nebo ochutit dle fantazie.
Svůj silvestrovský večer si můžete zpestřit také prostřednictvím fondue, jež v typickém ztvárnění představuje nad „ohněm“ roztavený sýr, který se následně dává na čerstvý chléb. V moderním pojetí můžete roztaveným sýrem (který roztavíte ve speciální fondue nádobě) obohatit i zeleninu nebo různé druhy pečiva. Výhodou je, že jídlo se nepřipravuje dopředu, ale syrové suroviny se dávají přímo na stůl. Všichni tak sedíte pospolu a konverzace může krásně plynout. Vedle sýrového fondue můžete vsadit také na čokoládu, do které se vkládají různé druhy ovoce. Kompletní fondue set 11 dílů můžete nalézt v nabídce Orion.
Pokud nejste příznivce dortů a vánočního cukroví už zbylo jen málo nebo na něj nemáte chuť, vsaďte na ovocnou mísu s jogurtem. Podle své chuti namíchejte nakrájené různé druhy ovoce (vypeckované hroznové víno, žlutý meloun, mandarinky, jablka či hrušky…) a vložte do mísy. Poté přidejte 250 ml bílého jogurtu a pokapejte javorovým sirupem. Pro zpestření můžete vhodit i pár pistáciových oříšků nebo nasekané kešu. Promíchejte a dejte vychladnout. Vhodnou mísu, ale také servírovací misky můžete nalézt také v nabídce Orion.
Dalším tématem, které se negativně podepisuje na našem zdraví, jsou různé smažené brambůrky. I ty lze chutně nahradit. Skvěle se hodí třeba sušené křížaly z jablek, hrušek, banánů (ty je lepší koupit zralejší). Snadno je usušíte za pár hodin doma pomocí sušičky ovoce nebo na 50 °C v běžné troubě. Usušit lze i jemné plátky kořenové zeleniny, lehce pokapané olivovým olejem a posypané různým kořením (tymián, rozmarýn, sušený česnek, zázvor…). I to lze pak kombinovat s dipy.
Nezapomeňte na stolování! Protože jíme i očima, je vhodné slavnostní tabuli vkusně naaranžovat. Místo ubrusu zkuste třeba běhouny, které prostor odlehčí. Oříšky lze servírovat v různých keramických miskách, jednohubky umístěte na tác nebo třeba na několik menších talířků. Zeleninové či ovocné špízy můžete servírovat nejen na talířích, ale třeba na patrovém stojanu. Pro dipy zvolte menší kalíšky.