Obsah vašeho košíku
Váš košík je prázdný.
Váš košík je prázdný.
Dříve než se pustíte do první tvorby, je dobré si hned na začátku ujasnit pravidla. Obzvlášť výhodné je to v případě, když máte malých pomocníků více… Pokud je potřeba něco vážit, míchat, vyndat/zandat, zkuste děti pravidelně střídat anebo úkoly rozdat. Minimalizujete breky a vzteklé scény. Bezpečí je na prvním místě, proto kuchyň na pečení připravte předem – vše co může spadnout nebo co na sebe dítě může shodit, posuňte co nejdál od hrany linky, nože dejte mimo dosah a troubu prohlaste za tabu.
Dítě může třeba hlídat čas nebo pozorovat, jak výrobky krásně „rostou“. Doporučujeme děti obléct do zástěrek nebo starých triček. To pomůže vám, ne dětem, budete méně nervózní. Dětem, co nedosáhnou na linku, dejte stupátko (případně židli, ale opěradlem otočeným k lince). A co s dětmi upéct? Ukážeme vám tři rychlé recepty.
Vánoční klasikou, kterou lze upéct dopředu i na poslední chvíli, jsou perníčky. Zkusit to můžete i zdravěji, třeba s využitím špaldové mouky.
Co budete potřebovat?
Postup:
V jedné misce smíchejte suché a v druhé mokré ingredience (včetně másla). Ty mokré následně pomalu zapracovávejte do suchých. Pokud se těsto drolí, přidejte trochu másla nebo vody. Hotové těsto nechte minimálně hodinu odpočívat v lednici.
Jakmile je těsto připraveno k tvoření, vyndejte jej z lednice na vál (trochu jej pocukrujte, třeba pomocí malého sítka). Pokud nejste zrovna příznivci zdobení, anebo jednoduše nezbývá čas, vyřešte situaci tak, že použijete válečky s ozdobným motivem. Vězte, že děti to bude bavit a vy budete mít krásně nazdobené cukroví. Vyválejte těsto, aby mělo alespoň 5 mm. Poté dětem svěřte vykrajovátka a o zábavu bude postaráno.
Jednotlivé perníčky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 175 °C cca 10 minut (poznáte tak, že perníčky začnou lehce hnědnout na okrajích).
Další z oblíbených záležitostí jsou kokosové koule (někdo jim říká i domácí rafaelo). Recept je velmi jednoduchý, a protože se nejedná o pečené cukroví, máte o starost méně. Zvládnou je i ti nejmenší.
Co potřebujete?
Postup:
Smíchejte salko s kokosem a vytvarujte těsto, které necháte v lednici lehce zatuhnout. Mezitím si děti mohou rozpočítat mandle a papírové košíčky. Pokud jste koupili neloupané mandle, pak je třeba je spařit a oloupat.
Jakmile je těsto dostatečně tuhé, nasypte do hlubokého talíře trochu kokosu. Dětí obalí mandli v těstě a vše následně v kokosu. Kuličku umístí do košíčku.
Potom jenom stačí skladovat v lednici až do stolování.
Velmi chutné a tradiční je linecké cukroví. Výhodou je, že těsto chutná i syrové… Ostatně, přiznejme si, kdo z nás dospělých „neužírá“ ještě dnes, když se peče linecké… U dětí tomu asi nebude jinak, proto pamatujte, že těsta je lepší udělat spíš více než méně.
A co k jeho přípravě potřebujete?
Postup je následující:
Na vál vysypte mouku a cukr. Děti mohou vše smíchat lžičkou nebo prstíky. Poté vytvořte „sopku“ na jejíž okraje dáte kousky másla a do středu žloutky. Nyní už se nevyhnete tvůrčímu nepořádku, protože musíte vy, děti anebo společně vypracovat hladké těsto. Hotové těsto můžete nechat chvíli odpočinout v lednici, aby se ingredience hezky promíchaly. Mezitím si připravte vykrajovátka nebo třeba váleček s ozdobným motivem.
Poté část těsta vždy vyválejte na válu (podsypte trochou cukru) a vykrajujte z něj různé motivy – můžete tvary dokonce kombinovat! Anebo vykrojit ozdobu, kterou jste předtím udělali válečkem. Některé dílky můžete udělat s „dírkou“. Hotové kousky pečte na 160 °C cca 15 minut (hotové poznáte tak, že kraje začnou lehce růžovět).
Vychladlé dílky pak slepte ideálně rybízovou marmeládou a nakonec poprašte trochou moučkového cukru.