Obsah vašeho košíku
Váš košík je prázdný.
Váš košík je prázdný.
Také se vám stává, že při třídění věcí v ledničce skončí dost zkažených potravin v koši? Plýtvání potravinami trápí jak planetu, tak naši peněženku. Vakuování potravin naopak představuje způsob, jak uchovat potraviny déle. A nejenom déle, ale také déle čerstvé! Vakuovačka se tak skvěle hodí například k uchovávání masa nebo zeleniny. Jednoduše si koupíte čerstvé produkty ve svém oblíbeném obchůdku, a když je nespotřebujete ihned, prostě je zavakuujete. I za několik dní budou stále čerstvé, uchovají si původní chuť a vůni, vzhled i barvu a hlavně živiny i vitamíny.
Vakuovačka funguje na poměrně jednoduchém principu. Tento přístroj odsaje ze sáčku s potravinami všechen vzduch. Tím se nejen zmenší objem, ale také se zamezí přístupu vzduchu k potravině. A to je klíčové – pokud jsou totiž potraviny na vzduchu, dochází k množení mikroorganismů, které způsobují plesnivění a kažení potravin. Vakuování je nejefektivnější způsob, jak můžete potravinám prodloužit dobu trvanlivosti a uchovat je po dlouhý čas čerstvé a svěží. Uvádí se, že s vakuovačkou se trvanlivost potravin prodlouží až pětinásobně!
Vakuové balení má i řadu dalších výhod. Kromě uchování čerstvosti je to také skladnost. Tím, že se odsaje vzduch, potraviny zmenší svůj objem. Můžete si tak snadno a rychle přichystat zásoby do mrazáku, které budou prostorově úsporné a zaberou vám jen minimum místa. Navíc jsou vakuovací fólie průhledné, takže na první pohled uvidíte, co je v nich. Přesto doporučujeme opatřit balíčky popisky s označením a datem. Vakuovat můžete třeba i hotová jídla, která pak stačí ohřát, a je uvařeno.