Co bude dnes k obědu nebo večeři? To je otázka, kterou si občas položí každý. Vyzkoušejte recepty z různých koutů světa, které pro vás připravila značka GROHE ve spojení s profesionálním kuchařem. Představujeme vám Sauce Atlas.
V dnešním článku vám představíme novou oceňovanou kuchařku společnosti GROHE se zaměřením na udržitelnější a zdravější vaření. Najdete v ní 50 receptů z celého světa. My jsme pro vás na ukázku připravili 4 recepty, které si můžete vyzkoušet.
Vydejte se s námi na kulinářskou cestu kolem světa!
Sauce Atlas – kuchařka plná omáček a dipů
Udržitelnost je pro společnost GROHE velice důležitá. Proto spojila své síly s autorským duem Mai-Lis Hellénius a Paul Svensson, aby společně vytvořili udržitelnější recepty ze všech koutů světa.
V kuchařce Sauce Atlas najdete 50 receptů na ty nejlahodnější tradiční omáčky z 50 zemí v moderním pojetí – zdravější, lehčí a udržitelnější.
Kdo za kuchařkou stojí?
Mai-Lis Hellénius – profesorka preventivní kardiologie na stockholmském Institutu Karolinska.
Paul Svensson – švédský šéfkuchař, který vaří podle zero-waste principů.
Společnost GROHE – renomovaný výrobce sanitární keramiky, kvalitních dřezů a kuchyňských baterií.
Sauce Atlas se může pochlubit oceněním Gourmand World Cookbook Awards 2022. A vy můžete tuto kuchařku získat jako dárek při nákupu vybraných modelů GROHE Blue HomeGROHE Blue Professional a GROHE Red.
Při nákupu těchto produktů navíc pošleme 4 € společnosti everwave, která eliminuje množství plastů v oceánech.
Recepty ze Sauce Atlas
Gräddsås ze Švédska
Věhlasné švédské masové kuličky zná opravdu každý. Tradičně se podávají s vařenými brambory, sladkými brusinkami, kyselými okurkami a jemnou krémovou omáčkou známou jako Gräddsås. A právě tuto omáčku si můžete vyzkoušet doma.
Ingredience na 4-6 porcí:
½ jemně nasekané cibule
2 čajové lžičky sušeného tymiánu
2 bobkové listy
2 polévkové lžíce řepkového oleje
2 polévkové lžíce hladké mouky
400 ml telecího vývaru
300 ml smetany nebo ovesné smetany
200 ml ovesného mléka
2 polévkové lžíce želé nebo džemu z černého rybízu
1-2 polévkové lžíce sójové omáčky
sůl a bílý pepř
Postup:
Rozpalte olej na pánvi na středním stupni. Smíchejte bobkový list, tymián a cibuli. Cibuli nechte zesklovatět. Nesmí zhnědnout!
Jakmile je cibule měkká a čirá, přilijte na pánev telecí vývar a cibuli rozvařte. Do omáčky přidejte sůl a bílý pepř.
Na druhé pánvi zredukujte smetanu na polovinu.
Poté přidejte do vývaru smetanu i ovesné mléko. Ochuťte omáčku pomocí želé z černého rybízu a sójové omáčky. Případně podle chuti přidejte sůl a bílý pepř.
Garam masala z Indie
Masala je koření, které se používá napříč indickými pokrmy. Může mít mnoho podob a příchutí – může být pikantní, ale také sladká; vyrobena z čerstvého nebo sušeného koření. Nejoblíbenější je však Garam masala, kterou si dnes připravíme.
Ingredience na 4 porce:
2 jemně nasekané stroužky česneku
1 najemno nakrájená cibule
1 polévková lžíce strouhaného zázvoru
1 polévková lžíce ghí
1 polévková lžíce koření garam masala
60-80 g červené nebo žluté čočky
1 polévková lžíce rajčatového protlaku
200 ml vody
400 ml kokosového mléka
1 čajová lžička soli
kůra z 1 limetky
šťáva z ½ limetky
chilli podle chuti (pokud chcete pikantní verzi)
Postup:
Rozpalte pánev. Na ghí osmahněte česnek, cibuli a zázvor doměkka.
Přidejte koření garam masala, čočku, rajčatový protlak a vodu. Vařte dohromady, dokud čočka nezměkne.
Nalijte kokosové mléko. Pokračujte ve vaření, dokud nebude textura omáčky krémová.
Dochuťte solí, limetkovou kůrou a šťávou z limetky. Pokud máte raději pikantní verzi, přidejte chilli podle chuti. Pokud je omáčka příliš hutná, nařeďte ji vodou.
Ajvar z Bosny a Hercegoviny
Ajvar je zeleninová omáčka, která je v Balkánských zemích velice oblíbená. Receptura ajvaru se různí podle regionů. Někde se můžete setkat s čistě paprikovou pastou, jinde je ajvar namíchaný s lilkem. Oblíbená je i verze dochucená chilli papričkou. Pojďte si tento recept plný vitamínů a antioxidantů připravit u vás doma!
Ingredience na 6-8 porcí:
500 ml vody
50 ml octa
4 červené papriky (bez semínek, nakrájené na kousky)
1 čajová lžička medu
1 čajová lžička soli
60 ml rostlinného oleje
1 strouhaný česnek
bobkový list
sůl a černý pepř
Postup:
Přiveďte vodu a ocet k varu. Přidejte kousky červené papriky a vařte několik minut, dokud nezměknou.
Papriky smíchejte na jiné pánvi s medem, solí, olejem, česnekem a bobkovým listem. Vše osmahněte, dokud nejsou ingredience měkké.
Směs podávejte tak, jak je, nebo ji rozmixujte na hladkou omáčku. Okořeňte podle chuti.
Nuoc Cham z Vietnamu
Pokud jste někdy ochutnali vietnamskou jarní rolku, je pravděpodobné, že jste ji namočili do omáčky Nuoc Cham. Tato oblíbená základní omáčka z vietnamských restaurací se používá nejenom k dochucení závitků, ale také k dalším pokrmům jako je Bun Bo Nam Bo, polévka Pho Bo nebo chutné grilované maso Bún Chá. Připravte si ji doma také vy!