Přeskočit na hlavní obsah

Co bude dnes k obědu nebo večeři? To je otázka, kterou si občas položí každý. Vyzkoušejte recepty z různých koutů světa, které pro vás připravila značka GROHE ve spojení s profesionálním kuchařem. Představujeme vám Sauce Atlas.
 

V dnešním článku vám představíme novou oceňovanou kuchařku společnosti GROHE se zaměřením na udržitelnější a zdravější vaření. Najdete v ní 50 receptů z celého světa. My jsme pro vás na ukázku připravili 4 recepty, které si můžete vyzkoušet.

Vydejte se s námi na kulinářskou cestu kolem světa!

 

Sauce Atlas – kuchařka plná omáček a dipů

Udržitelnost je pro společnost GROHE velice důležitá. Proto spojila své síly s autorským duem Mai-Lis Hellénius a Paul Svensson, aby společně vytvořili udržitelnější recepty ze všech koutů světa.

V kuchařce Sauce Atlas najdete 50 receptů na ty nejlahodnější tradiční omáčky z 50 zemí v moderním pojetí – zdravější, lehčí a udržitelnější.

Kdo za kuchařkou stojí?

  • Mai-Lis Hellénius – profesorka preventivní kardiologie na stockholmském Institutu Karolinska.
  • Paul Svensson – švédský šéfkuchař, který vaří podle zero-waste principů.
  • Společnost GROHE – renomovaný výrobce sanitární keramiky, kvalitních dřezů a kuchyňských baterií. 

Sauce Atlas se může pochlubit oceněním Gourmand World Cookbook Awards 2022. A vy můžete tuto kuchařku získat jako dárek při nákupu vybraných modelů GROHE Blue Home GROHE Blue Professional a GROHE Red.

Při nákupu těchto produktů navíc pošleme 4 € společnosti everwave, která eliminuje množství plastů v oceánech.

Mai-Lis Hellénius                      Paul Svensson

 

Recepty ze Sauce Atlas

Gräddsås ze Švédska

Věhlasné švédské masové kuličky zná opravdu každý. Tradičně se podávají s vařenými brambory, sladkými brusinkami, kyselými okurkami a jemnou krémovou omáčkou známou jako Gräddsås. A právě tuto omáčku si můžete vyzkoušet doma.

recept-gradsass.jpg

Ingredience na 4-6 porcí:

  • ½ jemně nasekané cibule
  • 2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 polévkové lžíce řepkového oleje
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 400 ml telecího vývaru
  • 300 ml smetany nebo ovesné smetany
  • 200 ml ovesného mléka
  • 2 polévkové lžíce želé nebo džemu z černého rybízu
  • 1-2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • sůl a bílý pepř

Postup:

  1. Rozpalte olej na pánvi na středním stupni. Smíchejte bobkový list, tymián a cibuli. Cibuli nechte zesklovatět. Nesmí zhnědnout!
  2. Jakmile je cibule měkká a čirá, přilijte na pánev telecí vývar a cibuli rozvařte. Do omáčky přidejte sůl a bílý pepř.
  3. Na druhé pánvi zredukujte smetanu na polovinu.
  4. Poté přidejte do vývaru smetanu i ovesné mléko. Ochuťte omáčku pomocí želé z černého rybízu a sójové omáčky. Případně podle chuti přidejte sůl a bílý pepř.  

 

Garam masala z Indie

Masala je koření, které se používá napříč indickými pokrmy. Může mít mnoho podob a příchutí – může být pikantní, ale také sladká; vyrobena z čerstvého nebo sušeného koření. Nejoblíbenější je však Garam masala, kterou si dnes připravíme.

recept-garam masala.jpg

Ingredience na 4 porce:

  • 2 jemně nasekané stroužky česneku
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • 1 polévková lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 polévková lžíce ghí
  • 1 polévková lžíce koření garam masala
  • 60-80 g červené nebo žluté čočky
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml vody
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 čajová lžička soli
  • kůra z 1 limetky
  • šťáva z ½ limetky
  • chilli podle chuti (pokud chcete pikantní verzi)

Postup:

  1. Rozpalte pánev. Na ghí osmahněte česnek, cibuli a zázvor doměkka.
  2. Přidejte koření garam masala, čočku, rajčatový protlak a vodu. Vařte dohromady, dokud čočka nezměkne.
  3. Nalijte kokosové mléko. Pokračujte ve vaření, dokud nebude textura omáčky krémová. 
  4. Dochuťte solí, limetkovou kůrou a šťávou z limetky. Pokud máte raději pikantní verzi, přidejte chilli podle chuti. Pokud je omáčka příliš hutná, nařeďte ji vodou. 

 

Ajvar z Bosny a Hercegoviny

Ajvar je zeleninová omáčka, která je v Balkánských zemích velice oblíbená. Receptura ajvaru se různí podle regionů. Někde se můžete setkat s čistě paprikovou pastou, jinde je ajvar namíchaný s lilkem. Oblíbená je i verze dochucená chilli papričkou. Pojďte si tento recept plný vitamínů a antioxidantů připravit u vás doma!

recept-ajvar.jpg

Ingredience na 6-8 porcí:

  • 500 ml vody
  • 50 ml octa
  • 4 červené papriky (bez semínek, nakrájené na kousky)
  • 1 čajová lžička medu
  • 1 čajová lžička soli
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 1 strouhaný česnek
  • bobkový list
  • sůl a černý pepř

Postup:

  1. Přiveďte vodu a ocet k varu. Přidejte kousky červené papriky a vařte několik minut, dokud nezměknou.
  2. Papriky smíchejte na jiné pánvi s medem, solí, olejem, česnekem a bobkovým listem. Vše osmahněte, dokud nejsou ingredience měkké.
  3. Směs podávejte tak, jak je, nebo ji rozmixujte na hladkou omáčku. Okořeňte podle chuti.  

 

Nuoc Cham z Vietnamu

Pokud jste někdy ochutnali vietnamskou jarní rolku, je pravděpodobné, že jste ji namočili do omáčky Nuoc Cham. Tato oblíbená základní omáčka z vietnamských restaurací se používá nejenom k dochucení závitků, ale také k dalším pokrmům jako je Bun Bo Nam Bo, polévka Pho Bo nebo chutné grilované maso Bún Chá. Připravte si ji doma také vy!

recept-nuoc cham.jpg

Ingredience na 6 porcí:

  • 6 polévkových lžic vody
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • kůra z ½ limetky
  • 2 polévkové lžíce limetkové šťávy
  • 2 polévkové rybí omáčky
  • 1 jemně nasekaný stroužek česneku
  • ½ jemně nasekané červené chilli papričky

Postup:

Všechny ingredience smíchejte dohromady.

nahoru