Obsah vašeho košíku
Váš košík je prázdný.
Váš košík je prázdný.
Rozhodli jste se obohatit svou výbavu kuchyňských spotřebičů o odšťavňovač a nevíte, po jakém modelu sáhnout? Dřív, než si položíte otázku, jak vybrat dobrý odšťavňovač, je třeba se ptát, co budete nejčastěji odšťavňovat, tedy jaký osobní cíl sledujete. Hned na začátku je třeba si uvědomit, že ideální odštavňovač na „vše“ neexistuje. Důvodem je fakt, že požadavky pro různé druhy plodů se liší. Jiný program/nastavení bude pro tvrdé plody, jiný pro měkké, šťavnaté, plody se zrníčky… A neodšťavňují se jen plody, odšťavňovat lze i listy, různé trávy, řapíkatý celer, byliny, zeleninu jak kořenovou tak listovou nebo dokonce lze výrobek použít pro přípravu zmrzliny. Teprve, když znáte odpověď na to, co budete odšťavňovat, zjistíte, jaký odšťavňovač je pro vás nejvhodnější.
Odšťavňovače jsou skvělou cestou, jak ovoce, zeleninu i „listy“ doslova vymáčknout do poslední kapičky vitamínů, minerálů a stopových prvků. Každý z produktů má jinou výtěžnost. Obecně lze říci, že čím náročnější výtěžnost, tím výkonnější byste měli volit odšťavňovač. Zatímco pro „běžné“ použití se hodí zejména odstředivé odšťavňovače (zpravidla se používají pro citrusy, jablka, hrušky či kořenovou zeleninu), pro náročnějšího uživatele se hodí spíše šnekový odšťavňovač (též nazývaný závitový), který si neklade příliš podmínek na suroviny. Jak vybrat správný odšťavňovač? Bude to spíš šnekový nebo odstředivý?
Jestliže s odšťavňováním začínáte, bývá právě odstředivý odšťavňovač první volbou. Jeho hlavní výhodou je rychlost. Jednoduše tam surovinu vložíte a ta se rozseká a pomocí odstředivé síly propasíruje skrze síto. Jsou vhodné pro většinu ovoce a zeleniny. Problém se může vyskytnout u bobulí nebo ovoce s pecičkami. Ty totiž rychle ucpávají sítko. Nejsou ani dostatečně efektivní v případě listové zeleniny nebo bylin. Z hlediska konzistence výsledného produktu je šťáva „tekutější“. Doporučuje se zkonzumovat šťávu ihned, jinak rychleji dochází k její oxidaci. Bývá také hlučnější. Z hlediska celkové efektivity spotřebuje více zdrojové suroviny než u odšťavňovače šnekového. Vláknitá dužina v odpadní nádobě je mokřejší. Je skvělou volbou pro rodiny s malými dětmi, kdy rychle připravíte zdravou svačinku.
Šnekové odšťavňovače jsou známé také pod dalšími názvy: hřídelové, závitové. Všechny názvy se odvíjí od systému jejich zpracovávání surovin. V jeho těle se totiž vyskytuje závit/hřídel, která se tvarem podobá ulitě šneka. Je tedy jasné, že od odstředivého typu se liší. Proces zpracování je tedy pomalejší, tišší a sofistikovanější. Závity ovoce, ale i listy či semínka drtí a působením tlaku z nich vytlačují šťávu. Ten nejlepší šnekový odšťavňovač mívá výtěžnost minimálně o polovinu vyšší než zmíněný odstředivý. I když jsou tedy počáteční náklady na pořízení vyšší, výtěžnost náklady rychle vrátí.
Šnekový odšťavňovač najdete ve dvou variantách: horizontální a vertikální. Záleží na umístění závitů. Vertikální jsou konstruovány „na výšku“, snadno si poradí se všemi typy vkladů. Někdy mají tendenci se rychleji zanášet. Horizontální odšťavňovače jsou nižší a delší a ne vždy to zvládnou s lesními plody nebo peckovinami. S tím ostatním si poradí hravě. Ať už vyberete jakýkoli, vězte, že tento typ odšťavňování se hodí, pokud si šťávy vyrábíte často. I když jejich výroba trvá o něco déle, jsou hutnější, bez svrchní pěny a nepodléhají tak rychlé oxidaci (vydrží tedy výrazně déle).
Pro šetřivé duše je dobrou zprávou, že odšťavňováním proces nekončí. Pracovat můžete i s „odpadní“ dužinou. Nejčastěji se využívá jako doprovodná surovina při výrobě koláčků, muffinů nebo třeba i sušenek. Zeleninové „zbytky“ snadno využijete například pro zeleninové placky anebo jako základ do polévek a omáček. Nebojte se je vhodit ani do salátů.
Jaký odšťavňovač vybrat? Když už víte, jaký typ surovin budete nejčastěji zpracovávat, pak se můžete zaměřit na technické parametry. Obecně lze říci, že čím vyšší výkon, tím lépe/efektivněji je surovina odšťavněna. Odstředivý odšťavňovač, který sem tam vytáhnete ze skříně, vystačí s příkonem do 700 W. Tvrdší a vláknité plody by měly být dávány do přístroje s výkonem minimálně 800 W. Zaměřte se i na rychlostní stupně – zde bývají 2–3. Šnekové odšťavňovače pracují s příkonem 150–250 W.
Další z veličin, na které se zaměřit, jsou kapacita nádoby na šťávu a na odpad a také optimální průměr plnícího otvoru. Jaký je nejlepší odšťavňovač v tomto případě? V případě nádob rozhoduje „kolik“ nápojů budete při jednom odšťavňování nejčastěji připravovat. Při jedné/dvou skleničkách stačí kapacita do 1 litru. Důležitý je však průměr plnícího otvoru. Čím menší průměr, tím více přípravy před odšťavňováním. Větší otvor většinou znamená vyšší výkon odšťavňovače. Průměrné jablko se vejde do průměru 7,5–8,5 cm.