Obsah vašeho košíku
Váš košík je prázdný.
Váš košík je prázdný.
I když máte doma myčku, kolem kuchyňského dřezu se budete točit neustále – jednou natočíte vodu do rychlovarné konvice, jindy v něm umyjete velký hrnec nebo jej napustíte vodou při běžném úklidu kuchyně. Je proto velmi důležité si správně vybrat.
Zaměřte se na kvalitu, materiál, design i technické parametry.
Na trhu existuje mnoho typů dřezů – například jednodřez, dvoudřez, s pravým či levým odkapem nebo bez odkapu. Vybrat si tedy můžete přesně podle svých preferencí.
Jednodřezy – jsou ideálním pomocníkem v menších domácnostech. Na trhu najdete jednodřezy hranaté, oválné nebo rohové. Mohou být vybaveny s již zabudovanou odkapávací plochou, ale není to podmínka.
Dvoudřezy – se hodí větším rodinám nebo náročným kuchařům. Jsou složeny ze dvou dřezů, přičemž jeden z nich bývá menší. Tento menší dřez slouží například na mytí nebo odkapávání ovoce a zeleniny. I tyto dřezy mohou disponovat odkapávací plochou.
Rohové dřezy – nabízí perfektní řešení pro uživatele, kteří potřebují umístit dřez do rohu kuchyňské linky.
Vybrat si můžete i z mnoha tvarů. Nejprodávanější jsou hranaté dřezy, ale pestrý výběr naleznete i mezi kulatými dřezy.
Důležité je při výběru zvážit, jestli budete umývat nádobí ručně, kolik času chcete v kuchyni trávit a v neposlední řadě jaký typ dřezu se vám ke kuchyňské lince hodí.
Velikost dřezu vybírejte s ohledem na vaši kuchyňskou linku.
Ať už zvolíte kulatý nebo hranatý dřez, jeho velikost se musí shodovat s rozměry šířky spodní skříňky. Jedině tak do ní namontujete dřez pohodlně, aniž byste ji museli upravovat a řezat. Do spodní skříňky se musí vejít všechny vaničky dřezu.
Hloubka dřezu je velmi důležitá. Ideální je 19-20 cm, avšak záleží na tom, jestli jste mladý bezdětný pár nebo velká rodina s malými dětmi. Pokud často a rádi vaříte ve velkých hrncích, na mělčí dřez zapomeňte, protože se u něj budete při mytí velkého nádobí trápit.
Nevíte, do jaké výšky dřez umístit? Pokud jste výškově nesourodý pár, přizpůsobte výšku zasazení dřezu podle toho, kdo bude v kuchyni vařit nejčastěji. Měl by dlaněmi dosáhnout na dno dřezu, aniž by se musel hrbit nebo předklánět. Jinak ho po delším čase stráveným u dřezu budou bolet záda.
Každý domácí kutil ví, že kvalitní montáž je základ! Správně nainstalovaný dřez zaručí dokonalou funkčnost, ale i dlouhou životnost dřezu i samotné kuchyňské linky. Přeci nechcete, aby vám krůpěje vody protékali na dřevěnou kuchyňskou linku a poškodily ji.
Montáž dřezu na desku – dřez můžete umístit na kuchyňskou linku, což je nejčastější způsob instalace dřezů do kuchyňské linky z dřevotřísky. U tohoto stylu montáže jsou typické lehce vyvýšené okraje dřezu, což není ideální z hlediska údržby.
Montáž dřezu pod desku – pokud chcete, aby dřez splýval s kuchyňskou deskou, zvolte jeho spodní montáž. Takový způsob montáže je vhodný, pokud máte kuchyňskou linku z voděodolného materiálu.
Montáž dřezu do roviny – takový dřez nahrazuje část kuchyňské linky a zabírá také nejvíce místa.
Pro montáž je důležitý nejenom způsob montáže, ale také orientace dřezu. Ta může být pravá nebo levá vzhledem k výtokovému otvoru. Při nákupu se můžete setkat i s univerzální designem u dřezů otočných. V takovém případě si můžete umístění zvolit až při instalaci.
Nerezové dřezy stále patří mezi nejprodávanější a nejrozšířenější typy.
Při výběru si však dejte pozor, abyste si vybrali dobře. Nízká cena většinou odpovídá kvalitě. Hledejte 18/10 chromniklovou potravinářskou ocel odolnou vůči korozi.
Pozor dejte i při výběru tloušťky nerezu. Čím silnější stěny dřezu, tím hlubší dřez je možné vyrobit. Nejkvalitnější dřezy jsou vyrobené z nerezu o tloušťce 1,2 mm. Standardní dřezy jsou vyrobené z nerezu o síle 0,6 mm. Slabšímu materiálu - 0,3 až 0,4 mm – se raději vyhněte. Dřez se totiž velmi brzy poškodí.
Kvalitní nerezové dřezy najdete u značek Blanco, Franke, GROHE nebo hansgrohe.
Výhody a nevýhody nerezového dřezu
Granitové dřezy jsou vyrobené z 80 % z drcené žuly, 15 % akrylátového pojiva a 5 % barviva. Jsou velmi kvalitní, vydrží i náročné podmínky a vyrábějí se v mnoha barevných variantách. Pokud tedy hledáte trochu něco jiného, než je klasický dřez z nerezu, vyberte si granitový. Jde totiž o ideální kombinaci elegance, odolnosti a kvality.
Mnoho uživatelů kladně hodnotí vysokou odolnost granitového dřezu vůči vysokým teplotám. Tento typ dřezu totiž vydrží až teploty 1 000 stupňů Celsia, takže na ně můžete postavit hrnec rovnou z plotny.
U granitových dřezů se můžete setkat také s označením silgranit, algranit, fragranit nebo tegranit. Každý výrobce totiž granitové dřezy označuje jinak. Například značka Blanco používá označení Silgranitové dřezy a Franke má ve své nabídce dřezy fragranitové.
Výhody a nevýhody granitového dřezu
Dřezy z tectonitu jsou levnější variantou granitových dřezů. Své místo na trhu si však zaslouží.
Tectonite je speciální materiál vyrobený ze SMC (Sheet Molding Compound). Je směsí polyesterových pryskyřic a dalších komponentů vyztužených skelnými vlákny. Nevýhodou je však světlý vnitřek dřezu, na kterém jsou vidět rýhy.
Výhody a nevýhody tectonitového dřezu
Keramické dřezy se vyznačují svou pevnou strukturou, odolností a kvalitou. Jsou velice oblíbené, protože neztrácí barvu ani po letech a zachovávají si svou přirozenou krásu a lesk. Výhodou je také jejich odolnost – jsou odolné vůči skvrnám, poškrábání nebo extrémním teplotám (studeným i teplým).
Přírodní keramické dřezy jsou navíc velice hygienické a radost z něj mají i hospodyňky, protože jejich velmi hladký povrch se snadno čistí a udržuje.
Na kvalitní keramické dřezy se zaměřují značky Villeroy & Boch a Franke.
Výhody keramického dřezu
Podívejte se na naši nabídku kuchyňských dřezů a vyberte si podle svých představ. Specializujeme se na přední světové výrobce Blanco a Franke.
Při výběru dřezu nezapomeňte také na kvalitní dřezovou baterii. Pokud si nevíte rady s výběrem, nahlédněte do našeho článku Jak vybrat dřezovou baterii. K dispozici máme i kompletní sety kuchyňských dřezů s bateriemi, které k sobě ladí technicky i designově.