Obsah vašeho košíku
Váš košík je prázdný.
Váš košík je prázdný.
Co se týče okrasných rostlin a dřevin, ty žádají zvláště pečlivou údržbu. Jejich doba prořezávání závisí na tom, kdy kvetou – některé můžeme stříhat už v únoru, jiné až v květnu. A některé třeba i několikrát ročně. Ale tyto druhy dnes necháme stranou. Zaměříme se více na stříhání ovocných stromů, tedy na meruňky, švestky či třešně. Jsou to druhy, které najdeme na českých zahradách nejčastěji. Prořezávání se nesmí podcenit, protože má vliv na to, jak dřevina prospívá. A tudíž i na to, jak bohatou úrodu přináší.
Kdy začít řezat
Ovocné stromy zpravidla zastřiháváme dvakrát za rok – na přelomu zimy a jara a pak v létě. První řez má vliv na růst nových výhonků, pozdější pak naopak výhonky zpomaluje a přitom zvyšuje rodivost stromu. Jarní a podzimní stříhání švestky, meruňky či jabloně je přitom jen jedním z několika typů řezů, takzvaným udržovacím řezem. Správný zahrádkář ví, že u mladých stromů je třeba provádět ještě takzvaný výchovný řez, kdy je zkrácen hlavní výhon (terminál) a jeho přírůstky. Mladým stromkům dále upravujeme tvar prostřednictvím tvarovacího řezu. Naopak starým stromům poskytujeme péči v podobě zmlazovacího řezu, jenž slouží k odstranění suchých či poškozených větví.
Ideální dobou pro jarní udržovací řez u ovocných stromů je většinou březen až duben. Platí to pro jabloň, hrušeň, švestku i broskvoň, ale také pro některé keře – borůvky či vinnou révu. Pro stříhání stromů v létě je ideální srpen. Jsou výjimky – například třešeň či maliny zastřiháváme pouze v létě, borůvky zase jen na jaře.
Kalendář řezání dřevin
Ořešáky |
V době vegetace |
Peckoviny |
V době vegetace, ideálně hned po sklizni |
Bobuloviny |
Soustředit se na zmlazovací řez (listopad až březen) |
Technika řezu
Vhodné nářadí pro stříhání stromů na jaře či na podzim
Na odstranění či zkrácení slabších větví použijeme zahradnické nůžky. Pro větve o menším průměru vystačí klasické jednoruční nůžky, na ty silnější vytáhneme z brašny dvouruční nůžky s prodlouženou rukojetí, ideálně s čepelí z kvalitní oceli. Existuje také praktická akumulátorová pilka, která ušetří manuální práci.
Stříhání ovocných stromů na jaře i na podzim někdy obnáší také odstranění silnějších a pevných větví. Na to se hodí zahrádkářská, rámová či oblouková pila. Pokud chceme vyrazit na nákup potřebného vybavení, nesmíme zapomenout ani na zahradní žebřík. Jestliže ale majitel zahrádky trpí strachem z výšek, pomůže mu teleskopický prořezávač větví.
Jak chránit místa po odřezu
Aby do stromu nevnikly choroboplodné zárodky, je třeba místa po odřezu ošetřit. Nová místa po odřezu proto natřeme příslušným prostředkem. Musíme tak učinit po celé ploše řezu – ochrana pak funguje jako jakási náplast. Pro větší rány použijte štěpařský vosk. S tím se pracuje obtížně, ale máme tip: když jej nahřejete, maže se skoro jako med. Dá se použít také stromový balzám nebo latex. Ošetření stromu těmito prostředky je ochrání nejen před infekcí, ale také před vysycháním.
Co s odpadem
Stříhání ovocných stromů na podzim i na jaře se neobejde bez spousty dřevnatého odpadu. Větve, které ze stromů a keřů napadají na váš trávník, je ideální rozdrtit v kvalitní drtičce větví. Lze rovněž použít štěpkovač na palivo.